Životnost cyklistické přilby není věčná. Jak často byste ji měli měnit?

Cyklistická přilba je důležitým doplňkem nejen každého cyklisty, ale i bruslaře nebo skateboardisty. I přesto, že vyhláška stanovuje povinnost nošení helmy na kolo dětem a mladistvým do 18 let, měl by ji nosit každý zodpovědný cyklista bez ohledu na to, zda jezdí pravidelně nebo je pouze rekreační jezdec. Poranění hlavy patří totiž mezi ty nejrizikovější a často mohou hrozit trvalé následky. Aby cyklistická helma plnila svůj účel, je potřeba ji pravidelně měnit. Jak často, proč a v jakých situacích, to se dozvíte v následujícím článku.

Cyklistické přilby

Máte cyklistickou helmu déle jak 5 let? Ta už vás nemusí ochránit

U dětí, které jezdí na kole od malička, tento problém nehrozí, protože jste nuceni s jejich růstem měnit i velikost dětské helmy. Jakmile však člověk přestane růst, může mu jedna přilba vydržet i 10 let. V takovém případě většinou lidé nevidí důvod k její výměně. I přesto, že je přilba stále pohodlná, přesně sedí na hlavě, tak ji ovlivňuje několik faktorů, které snižují její životnost. V takovém případě už nemusí plnit účel, pro který je stvořena.

Věděli jste že... 
pravděpodobnost poranění hlavy je při kolizi či pádu cyklisty bez přilby více než sedminásobná? Tyto havárie bohužel mnohdy končí vážnými a dlouhodobými zdravotními problémy či trvalými následky.

Každá cyklo přilba nebo helma na brusle se přirozeně opotřebovává a stárne. To se projeví zejména na pěnovém polyesteru, který může stárnout například vlivem UV záření nebo střídáním teplot a díky tomu tak může docházet k změně absorpčních schopností. Někteří výrobci do polyesteru přidávají UV inhibitory, ale ty pouze opotřebení zpomalují.

Stejně tak je velkým rizikem pád helmy. Jistě to znáte, pověsíte si přilbu na řídítka a při vytahování z garáže vám spadne na zem. V takovém případě může dojít k poškození skořepiny, které není na první pohled viditelné. Takové poškození mnohdy výrazně snižuje životnost přilby a měli byste být obezřetní. Pokud chcete mít jistotu 100% funkčnosti, doporučuje přilbu raději vyměnit. Stejně tak byste měli měnit v případě, že uvidíte jakékoli praskliny.

Jaký interval výměny je tedy nejlepší?

Všechno závisí na kvalitě zpracování a použitých materiálů. Někteří výrobci garantují životnost 3 roky, jiní 5 let, a dokonce se můžeme setkat i s takovými, kteří slibují životnost 8 let. Pokud si zakoupíte dražší přilbu, s největší pravděpodobností bude mít větší životnost než přilby za pár korun. Suma sumárum, za zlatý střed můžeme považovat maximálně 5letý interval, na čemž se shoduje i většina odborníků.

Tip:
Ušetřete za výměnu cyklistické přilby. Informujte se u vaší zdravotní pojišťovny, zda neposkytuje příspěvek na ochranné pomůcky. Řada pojišťoven právě tento benefit nabízí.

Zpět na kategorii