Proč jsou jednoručky stále populární?

První volbou každého začátečníka, který začíná posilovat, jsou téměř vždy jednoručky. Víte, proč tomu tak je? Na tuto otázku se dá velmi jednoduše odpovědět. Dají se využít při mnoha cvicích a jsou cenově dostupné.

Nenechte se zmást jejich jednoduchostí. Když činku uchopíte a začnete cvičit zjistíte, že dokážou velké věci. Při cvičení budete cítit, jak se napíná váš biceps. Budete mít pocit, že vaše ruce budou konečně vypadat jako z časopisu. Při cvičení s jednoručkami můžete zapojit více svalů, jako při jiných strojích na posilování. Díky tomu můžete dosáhnout většího nárůstu svalové hmoty, a to je přeci podstatou posilování.

Ceny jednoručních činek jsou navíc velmi přijatelné Máte na výběr z velkého množství různých variant. Jsou také nenáročné na používání a lehko je uskladníte například doma ve skříni. Proto jsou jednoručky atraktivní pomůckou na cvičení.

Činky tohoto typu jsou považované za jeden z nejlepších nástrojů na posilování svalstva i u odborníků. Jejich požívání se doporučuje při různých typech cvičení. Využijete je nejen při silovém, ale také při dynamickém způsobu cvičení.

Jaké činky rozlišujeme?

Činky rozlišujeme podle jejich provedení, z jakého materiálu byli vyrobené, a především podle váhy. Při výběru činky si v první řadě promyslete, na co budete činky používat. Při aerobním nebo dynamickém cvičení budete potřebovat jiné – lehčí typ činky, tedy závislé na vaší síle. V tu chvíli bude vhodnější zvolit činky s možností zvětšování váhy.

Podle materiálu si činky můžete většinou vybrat z litiny, chromové oceli, gumy nebo plastu. Nejkvalitnější, ale zároveň i nejdražší, jsou činky z chromové oceli.

Když vybíráte váhu činky, nezapomeňte na to, že bude lepší začít cvičit nejdřív s lehčí činkou maximálně do 10 kg. Váhu činek můžete postupně zvyšovat. Jak dospějete do fáze, kdy budete cvičit se skutečně těžkými činkami, doporučujeme vám obstarat si raději trhačky. Ti slouží na ochranu před křečí při dlouhém cvičení s činkou

Jak se používají trhačky?

Jde o skutečné pomocníky při posilování pomocí činek. Trhačky vypadají jako kusy kůže či látky. Ovinete si je kolem činky a zápěstí. Můžete se potom soustředit na správnou techniku cvičení bez obav, že vám činka vypadne z ruky. Stejně jako činky i trhačky mají víc variant na výběr. Existuje hákovité trhačky, Olympijské trhačky a trhačky se smyčkou. 

 

Zpět na kategorii