Podložka na cvičení, proč byste ji měli mít doma?

S podložkou na cvičení můžete rychle vytvořit „posilovnu“ i u vás v obýváku. Nejde jen o komfort při cvičení, ale při intenzivních cvicích chrání vaše záda, kolena, dlaně a jiné části těla před zraněními a odřeninami. Tato pomůcka je poměrně levná, takže by neměla chybět při žádném domácím cvičení.

Nejvyužívanější jsou podložky na cvičení jógy, aerobik, fitness, kruhový trénink, gymnastiku, pilates, při strečinku či zahřívání. Před nákupem podložky vybírejte hlavně podle typu, velikosti, a nakonec i barvy dle vkusu. Vezměte v potaz i materiál, jednoduchost čištění nebo způsob složení. Vždy záleží na tom, jak a při jakém cvičení budete podložku využívat.

Nejdůležitější je však výběr správného typu podložky pro cvičení, což vám přiblížíme v tomto článku. Po přečtení zjistíte, jaká podložka je pro vás ideální.

Podložka na jógu

Podložka na jógu je tenčí (0,3 – 0,6 cm) než na pilates. Řada jóga póz se provádí na nohou, tudíž potřebujete, aby byla podložka penvější. Další nutnou vlastností je vyšší protiskluz a přilnavost pro vyšší stabilitu při složitých pózách.  Ideální délka je 120–190 cm a šířka 55–80 cm. Nejběžnějším materiálem je PVC, guma nebo přírodní materiál. Můžete se setkat také se speciálními podložkami, které jsou určené pro různé typy jógy. Například hatha nebo power jóga vyžaduje silnější přilnavost.

Podložka na pilates

Tato podložka je naopak hrubší než na jógu (většinou 1,5 – 1,9 cm) s délkou od 140–215 cm a šířkou v rozmezí 58-100 cm. Protiskluzový povrch se nachází jen na spodní straně. V tomto případě vrchní strana podložky musí být kluzká, aby bylo možné provádět specifické pilates cviky. V porovnání s ostatními podložkami je také pevnější, hustější a je tvořena z pěnového materiálu.

Podložka na aerobic

Strečinkové, aerobic či fitness podložky jsou užší než podložky na pilates, s šířkou max. 60. cm. Délka je prakticky porovnatelná s podložkami na jógu či pilates. Mezi hlavní přednosti patří především snadná omyvatelnost.

Ochranné a zátěžové podložky  

Tyto podložky se vyznačují především velkou přilnavostí. Na výběr máte menší podložky, které lze snadno srolovat a přenášet, nebo takové, které zůstávají na podlaze trvale a chrání ji. Tyto stále zátěžové podložky jsou poskládané jako pexeso z více kusů, v závislosti na prostoru. Vhodné jsou primárně jako ochrana podlahy pod váhou těžkých strojů či kardio trenažérů.

Pokud zvažujete nákup, široký výběr všech typů podložek naleznete zde

Zpět na kategorii