Jóga jako živý pulzující systém

Jógu si můžeme představit jako spojení, sjednocení, rovnováhu a vyváženost. Kde je rovnováha, je vše v pořádku, ať už se to týká zdraví, vztahů nebo čehokoli jiného. Jóga je známá po celém světě a označuje se za určitou filosofii, duchovní nauku či určitý způsob života.

Jedná se o kombinaci fyzické a psychické aktivity, která prospívá ke snížení stresu. Mnoho lidí zjišťuje, že jim jóga pomáhá zklidnit mysl, snížit stres a toho je dosaženo prostřednictvím řady pozic (asán), které jsou praktikovány pro pevnost a pružnost těla. Zároveň se pracuje s dechem a s dalšími nástroji pro lepší relaxaci, jako jsou jóga válce, jóga bloky či jóga bolster.

Joga

Výhody jógy:

Jóga je úžasná v tom, že v sobě spojuje cvičení těla i mysli. Jednou z nejpozoruhodnějších výhod je, že vaše tělo získá pružnost bez ohledu na váš věk, přirozeně zapojujete hluboký stabilizační systém, tvarujete problémové partie (jako břicho, hýždě, nohy) a získáte tak hrdé držení těla. Díky hlubokému a klidnému dýchání odbouráváte běžný denní stres, zlepšujete si náladu, odbouráváte psychické bloky a aktivujete nový příliv energie. Jedná se o komplexní trénink těla a mysli, při kterém skvěle zrelaxuje celé vaše tělo.

Nepostradatelnou pomůckou pro praktikování jógy je podložka na jógu či jógamatka a pohodlné oblečení, nic víc jako začátečník nebudete potřebovat. Existuje několik druhů podložek, od univerzálních z PVC, které jsou vhodné spíše na občasné praktikování jógy, až po speciální eko podložky, jutové či cestovní podložky.

Doporučujeme například Yoga podložku inSPORTline Yogine kombinující funkčnost a podporu klasické jóga podložky s absorbčními vlastnostmi ručníku. Navíc je spodní část opatřena neklouzavou úpravou. Je tak vhodnou podložkou pro cvičení aerobicu nebo jógy, nicméně jí lze rovněž použít i pro další sportovní účely.

Druhy a styly jógy

V praxi existuje mnoho různých typů jógy, které nabízejí různé variace odvíjejících se od základních principů tohoto cvičení. My si vyjmenujeme pouze některé z nich:

  • Hathajóga – základní, klidná forma jógy
  • Powerjóga – novější styl, většinou rychlejší tempo, pozice nejsou prováděny v předem stanoveném pořadí, silová jóga
  • Bikram jóga  – je praktikována při 42C a zahrnuje 26 základních pozic, skvělá pro spalování tuku
  • Ashtanga vinyasa – vyšší tempo, náročnější, kladen důraz na nádech/výdech
  • Vinjása flow jóga – plynutí s dechem
  • Gravid jóga – těhotenská, vyvinutá pro těhotné ženy, dýchání je užitečné v přípravě na porod, jemné zpevnění pánevního dna
  • Restorativní jóga – pomalejší tempo, skvělý způsob pro relaxaci, tento typ jógy zahrnuje jen několik pozic, využívají se zde pomůcky, jako jsou polštáře, bloky či bolstery
  • Jin jóga – je velmi klidná, uvolňují se hlubší pojivové tkáně a klouby, v pozicích se zůstává déle, průměrně 10 minut

Jógová pozice

…nebo-li asána znamená pohodlná pozice. Přestože z počátku jsou některé z pozic náročnější či nepříjemné, postupným nácvikem se můžete dostat k tomu, že se v každé pozici budete umět uvolnit. V józe se nevyplácí nikam spěchat. Každá asána má hluboký význam, jelikož působí na různé orgány a pracuje s určitou skupinou svalů, s energií a čakrami.

Relaxace

Závěr – relaxace je jednou ze základních technik jógy. Každá hodina jógy by měla začínat i končit alespoň krátkou relaxací, protože díky ní uvolníme tělo a zklidníme svou mysl. Vysoce účinnou pozicí jógy je pozice šavasány, nebo-li pozice mrtvoly, která se provádí jednoduše v leže, v naprostém uvolnění svalů. Smysly se obrací do našeho nitra a my přestáváme vnímat okolní svět a tím dochází k psychickému i fyzickému uvolnění.

Namasté

V doslovném překladu namasté znamená „pokloň se mně“ nebo „já se kloním tobě.“ Při provádění namasté umístíme spojené ruce v blízkosti srdeční čakry a skloníme hlavu. Toto gesto můžeme také provést spojením dlaní v oblasti třetího oka, skloníme hlavu a poté spojené ruce posuneme níže k srdci.

Zpět na kategorii