Elektrokoloběžky jsou mnohem praktičtější, než si myslíte!

V dnešní době už funguje na elektřinu téměř vše, včetně dopravních prostředků, ať už se jedná o elektromobily, elektrokola či elektroboardy. Mezi nejmladší členy „e-vozítek“ patří také elektrické koloběžky, které byli v minulosti vnímány spíše jako „hračkou“ pro děti. Doba však pokročila a pro cestování městem se osvědčují jako nejefektivnější dopravní prostředek.

Hlavní výhody elektrokoloběžky

Elektrokoloběžky jsou často srovnávány s elektrokoly, která byla primárně určena pro jízdu po městě. E-kola mají také určité výhody, ale my se zaměříme na ty, které nesou právě elektrokoloběžky.

Pokud se potřebujete dostat co nejrychleji přes frekventované místo ve městě, s elektrokoloběžkou to nebude problém. Na rozdíl od elektrokola se snáz vyhnete lidem a prokličkujete i náročnější místa. Pokud se rozhodnete, že byste si přeci jen chtěli zkrátit cestu městskou hromadnou dopravou, žádný problém! Elektrokoloběžku snadno složíte a můžete ji tak vzít do tramvaje, metra či autobusu.

Ti, kteří už někdy jeli na elektrokole, vědí, že jsou nuceni šlapat. U elektrokoloběžky to je však jiné. Stačí se jednou odrazit a elektromotor dokáže pohánět koloběžku stovky metrů. Cestou do práce se tak nikdy nezpotíte, což oceníte zejména v horkých letních dnech.

Co při výběru sledovat?

Před výběrem je důležité stanovit si, jak často a kam budete jezdit. Podle toho si pak můžete vybrat koloběžku, která bude pro vás ideální. Řekneme si pár základních vlastností, které byste neměli při výběru podcenit.

Rám – Většina elektrokoloběžek disponuje skládacím mechanismem, který oceníte zejména při přenášení či skladování (kufr auta, kancelář, byt). Pokud však víte, že koloběžku nebudete nikam přenášet, bude pro vás vhodnější pevný rám.

Dojezd – Dojezd je individuální záležitost, která se odvíjí od hmotnosti jezdce, stylu jízdy a míry stoupání. Většina koloběžek má dojezd 30–40 km, což je pro městkou jízdu úplně dostačující. Další faktor, který ovlivní dojezd je baterie. Zde platí jednoduché pravidlo, čím větší baterie je, tím máte garantovaný větší dojezd.

Řízení – U většiny koloběžek se můžete setkat s páčkovým systémem (tzv. "plynový rukojeť"), pomocí kterého zrychlujete a zpomalujete, což je velmi komfortní. Existují však i elektrokoloběžky s gyroskopickým systémem, které fungují na principu přenášení váhy, tak jako znáte například u elektrických dvoukolek či elektroboardů. Výhoda tkví v plynulejším zrychlování a brždění. Ze začátku Vám možná bude připadat ovládání složitější, ale to je pouze otázka času, než si na gyroskopické ovládání zvyknete.  

Brzdný systém – I brzdných systémů máme u koloběžek několik. Mezi ty nejběžnější patří nášlapná brzda na zadním blatníku a samozřejmě čelisťové/kotoučové brzdy, které znáte z jízdních kol. Jak už je zmíněno výše u řízení, na trhu jsou i gyroskopické brzdy, které funguji na principu přenášení váhy. Stačí jen přitáhnou řídítka směrem k sobě a brzdíte.

Podrobnějšího rádce, jak vybrat elektrickou koloběžku, si můžete přečíst zde.

Nezapomínejte na bezpečnost!

Rychlost u většiny elektrokoloběžek se pohybuje okolo 10–35 km/h, což je podobná rychlost jako u jízdy na inline bruslích. S některými modely dosáhnete i 40 km/h a to už je pořádná rychlost. Proto byste měli nosit přilbu, která vás ochrání před zraněním hlavy. Začátečníkům a obzvlášť dětem doporučujeme alespoň pro začátek i chrániče kolen, loktů případně chrániče dlaní. Začátečníkům doporučujeme i chrániče kolem, loktů a dlaní, obzvláště vybíráte-li model pro vaše děti. S nákupem elektro koloběžky proto vybírejte rovnou i ochranné pomůcky.

 

Zpět na kategorii