Elektrokolo vám pouze pomůže, nenahradí vás

Jaro už nám běží v plném proudu a to znamená, že je ten pravý čas na cyklistické výlety. Celé rodiny často vyjíždění do přírody, aby si mohli vychutnat jízdu na čerstvém vzduchu. Někteří jedinci jsou však rychlejší, jiní zase pomalejší, a srovnat výkon všech je mnohdy problém. Co takhle vyzkoušet v nové cyklo sezóně elektrokolo?  

Elektrokolo

Setkali jste se s ním?

Pokud jste na elektrokole ještě nejeli, určitě tušíte, že jde o kolo, které má navíc elektromotor. Je však v důležité vědět, že motor vás nepožene dopředu jako motorka. Funguje tak, že pouze znásobuje výkon, který do pedálů vkládáte vy sami. Motor je tedy pouze asistenční, a dokonce se podle Evropské legislativy musí asistence zastavit, pokud kolo dosáhne rychlostí 25 km za hodinu. Takže nečekejte rychlostní výhodu, pouze jednodušší způsob jízdy.

Věděli jste, že:

Díky dopomoci je jízda na elektrokole šetrnější a prospěšnější k vašim kloubům. Při jízdě do velkých stoupání je většinou kladen velký nápor na kolena. S dopomoci šlapání se tomu však vyhnete.

Každé elektrokolo je vybavené i cyklocomputerem, který sleduje styl vaší jízdy, aktuální rychlost, jakým způsobem a jak usilovně šlapete a mnoho dalších informací, které známe z běžných tachometrů. Zároveň si můžete zvolit i různé jízdní módy, které ovlivňují, jak moc vám elektropohon pomáhá. Tím je také ovlivněna výdrž baterie a celkový dojezd, který je zpravidla několika desítek km až přibližně 150 km.

Kolik elektrokolo stojí?

Běžně se elektrokola v obchodech pohybují s cenou od 20 000 Kč až po několik stovek tisíc. Cena se odvíjí od velikosti baterie, konstrukce, převodů, typu motoru, nebo typu kola. Například kvalitní horské elektrokolo seženete velmi zřídka pod 30 000 Kč. Naopak městké elektrokolo určené spíše na kratší vyjížďky seženete oproti horským elektrokolům i o 10 000 Kč levněji. Pamatujte však na to, že pokud na začátku investujete více, zabezpečíte si tím téměř bezstarostný provoz.    

Zpět na kategorii