Co vám nesmí chybět v domácí posilovně?

Plánujete si zařídit doma posilovnu, ale nevíte přesně, jaké pomůcky či stroje budete potřebovat? Nebo vám jednotlivé stanice a doplňky přijdou drahé? Nezoufejte. Pokud chcete máknout na své postavě, máme pro vás řešení a pár tipů, co by v pravé domácí posilovně nemělo chybět.  

Pomocník, který nahradí téměř všechny stroje

Pokud berete cvičení skutečně vážně, skvělým nástrojem pro domácí posilování či cvičení je posilovací věž. S její pomocí můžete vykonávat téměř jakékoli cviky v plném rozsahu, efektivně a bezpečně. Je v podstatě jedno, zda chcete zhubnout, získat sílu nebo nabrat svalovou hmotu. Posilovací věž je díky své univerzálnosti a všestrannosti vhodná pro účinný trénink od hlavy až k patě.

Téměř každá věž nabízí v základu bench-press, butterflyadaptéry na posilování nohou a kladku. S tímto základem dokážete provádět desítky cviků, posílit celé tělo, což je dostačující jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Dražší modely jsou samozřejmě obohaceny o další stanoviště jako je například leg press, bradla, adaptéry s různými úchopy a další. Při výběru byste měli dbát i na pevnost konstrukce s dobrou stabilitou a kvalitními ložisky, celkovou odolnost a výbavu. Zkuste si dopředu stanovit, jaké partie byste chtěli posílit či procvičit a na základě toho si zvolit, jakými stanovišti by měla věž disponovat.

Podrobnější návod, jak vybrat posilovací věž naleznete zde.

Posilovací věžeLevnější varianta, aneb „hodně muziky za málo peněz“

Pokud chcete začít s něčím jednodušším nebo nemáte pro věž doma místo, vyzkoušejte posilovací lavici. Hlavní výhodou jsou menší rozměry, lepší skladovatelnost i nižší hmotnost pro případné přemisťování. Vybírat můžete z několika typů posilovacích lavic, od nasatvitelných, přes rovné, šikmé až po hyperextense či bench press lavice.  

Poslední zmiňovaná lavice bench-press patří mezi nejoblíbenější vůbec. Můžete na ní provádět nejrozšířenější a nejznámější cvik na rozvoj hrudníku. To však není všechno. Pokud si zvolíte model, který bude disponovat nastavitelnou opěrkou a adaptéry pro posílení nohou, získáte tak prakticky univerzální posilovací stroj, s kterým můžete efektivně posílit ruce, nohy a částečně i střed těla. Na závěr nesmíte zapomenout pořídit osu s kotouči, případně činky pro doplňující cviky. Volba hmotnosti závaží je čistě na váš a vašich schopnostech.

Podrobnější návod, jak vybrat posilovací lavici, nebo jaký typ lavice vybrat se dozvíte zde.

Posilovací lavice

Důležité je začít a nevzdat to

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, důležité je začít a po pár dnes to nevzdat. Pokud máte dostatek prostoru, zvolte spíše posilovací věž. Věřte, že v budoucnu oceníte více stanovišť a vás trénink bude rozmanitější. Naopak pokud vás tíží prostor, posilovací lavice je jasná volba. Není nad komfortní posilování a pracování na své postavě pěkně z pohodlí domova.

 

Zpět na kategorii