Začínáte s inline bruslením? Poradíme vám, co při výběru nepodcenit

Inline bruslení je skvělý způsob, jak se v létě udržovat ve formě. Pokud právě přemýšlíte o koupi nových in-linů, zjistíte, že to nemusí být tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Na trhu totiž existuje velká škála různých druhů kolečkových bruslí a pokud je člověk začátečník, může se v těchto informacích ztrácet. V tomto článku se proto zaměříme především na začínající bruslaře, kteří stále váhají, jaké kolečkové brusle si vybrat.

Inline brusle pro začátečníky

Jaké typy bruslí existují?

Brusle můžeme rozdělit do několika kategorií: brusle pro děti, pro začátečníky, fitness kolečkové brusle anebo speciální aggressive inline brusle, slalomové brusle či freeskate brusle. A jak se v tak široké nabídce vyznat? Zkuste si odpovědět na pár základních otázek:

  • Jsem začátečník a chci si koupit spíše pomalejší brusle?
  • Jsem sportovec, který se rychle učí novým věcem?
  • Chci řádit ve skateparku?
  • Potřebuji brusle pouze na rekreační projížďky s rodinou?
  • Umím už na bruslích a chci jezdit na kondičku?

Všeobecně se dá říci, že pokud je člověk začátečník a chce si občas „vyjet“ anebo udržovat svou kondici, doporučují se fitness brusle neboli rekreační brusle. Jako příklad takových bruslí si můžeme uvést kolečkové brusle WORKER Jubero, které jsou ideální v poměru cena/kvalita. Tyto fitness brusle se vyznačují nízkou hmotností, mají vázání na tkaničky, nastavitelnou přezkou a praktický suchý zip, který zajišťuje maximální pohodlí a bezpečnost při jízdě.

TipPro začínající bruslaře jsou doporučována středně velká kolečka (81 84 mm) se střední tvrdostí. Středně tvrdá kolečka lépe absorbují nárazy a jsou tak ideální pro jízdu v běžných terénech, silnicích či na inline stezkách.

Rekreace a pomalá jízda není pro mě

Pokud jste sportovec, který se rychle učí novým věcem, pak je dobré zaměřit se na inline brusle s většími kolečky. Díky tomu dosáhnete větší rychlosti a jízda bude pro vás tak zábavnější a svižnější.

Specifickou skupinou jsou bruslaři, kteří chtějí řádit ve skateparcích či na U-rampách. U takových bruslí je důležitá odolnost boty, která musí navíc přesně padnout. Oproti běžným inline bruslím mají tzv. agressive brusle malá a tvrdá kolečka, speciální podvozek a už na první pohled poznáte, že jsou prostě „jiné“.

Na co nezapomenout?

Při výběru bruslí také zohledněte vaše osobní preference, velikost bot a koleček, nosnost bruslí a v neposlední řadě design či cenovou relaci.

A jedna důležitá rada na závěr. NEZAPOMÍNEJTE NA BEZPEČNOST. Každý bruslař by měl nosit přilbu, která ho ochrání před zraněním hlavy. Začátečníkům doporučujeme i chrániče loktů a kolen, případně chrániče dlaní, které vás v případě pádu ochrání před nepříjemnými modřinami. S nákupem inline bruslí proto vybírejte rovnou i ochranné pomůcky.

Zpět na kategorii