Nevíte, jaký fitness stroj zvolit? Poradíme vám!

Ať už jste se z jakéhokoli důvodu rozhodli dělat něco pro svou postavu, určitě vás napadla i myšlenka pořídit si nějaký fitness stroj. Na trhu jich však máme několik, od běžeckých pásů až po malé steppery. Jistě jste si v tu chvíli položili otázku „ale který stroj bude pro mě nejlepší?“. Dalo by se říct, že každý stroj má své výhody či nevýhody a je zaměřený na různé svalové partie. Pokud chcete zhubnout například v oblasti břicha, je zapotřebí si zvolit cardio stroj, který bude na tuto partii zaměřený. V následujícím článku vám poradíme, jak správně vybrat fitness stroj a který bude pro vás ten nejvhodnější.

Fitness

Hubnutí nebo posilování? Výběr je na vás

V první fázi je zapotřebí si stanovit, čeho chcete vůbec docílit, zda hubnout v oblasti břicha, celkově shodit pár kilo nebo vyrýsovat nohy či zadek. Zároveň doporučuje i zvážit, zda nebude v domácnosti využívat stroj i někdo jiný. Jakmile máte jasno, hurá do vybírání

  1. Běžecký pás

Popularita běhu v posledních letech rapidně stoupla, takže nikoho nepřekvapí, že běžecké pásy patří mezi jedny z nejoblíbenějších cardio strojů vůbec. Pokud jste byli zvyklí běhat přes léto venku, nenechte se odradit a trénujte i doma na pásu. Výhoda běhání je především v komplexním zapojení těla, přičemž nejvíc zapojíte nohy a hýždě. Během cvičení rovněž trénujete vytrvalost, proto se snadno udržíte ve správné fyzické kondici. Pokud tedy chcete celkově shodit pár kilo a zároveň zapracovat na své fyzičce, běžecký pás bude pro vás to pravé.

Využití: vhodné pro celkové snížení váhy, pro rýsovaní nohou a hýždí

  1. Rotoped

RotopedMnoho lidí si při myšlence „zhubnout“ vybaví jako první rotoped, což mnohdy není tou ideální volbou. Rotoped je zaměřený především na spodní část těla, proto pokud chcete shodit pár kilo celkově, volte raději jinou možnost. Svým posedem a pohodlným sedlem je rotoped vhodný pro lidi se snížnou schopnosti pohybu, nebo pro rekonvalescenci po úrazu. Pokud tak chcete začít cvičit například po úrazu nebo se chcete zaměřit na nohy, rotoped bude pro vás ideální.

Využití: vhodné při rekonvalescenci či snížené schopnosti pohybu, zaměřené na nohy

  1. Cyklistický trenažér

CyklotrenažérCyklistický trenažér neboli cyklotrenažér je často spojován s rotopedem a mnoho lidí netuší, v čem je rozdíl. I přesto, že jsou oba stroje zaměřené na nohy, věřte, že rozdíly jsou značné. Cyklistický trenažér je vhodný spíše pro sportovce, kteří se zaměřují na fyzičku. Na rozdíl od rotopedu je zde jiný poset (připomínající spíše jízdu na kole), čemuž napovídá i tvrdší sedlo. Dalších charakteristickým rysem je absence volnoběhu, což vás nutí stále šlapat a nezastavit se. Proto není tento stroj primárně určený pro hubnutí, ale spíš pro trénování (udržení si) fyzické kondice, obzvlášť při zapojení dalších cviků.

Využití: vhodné pro kondiční trénink, zaměřené na nohy

  1. Eliptický trenažér

Eliptický treanžérEliptický trenažér společně s běžeckými pásy patří v současné době mezi nejoblíbenější cardio stroje. Není to náhoda, protože vykonávaný pohyb vychází právě z běhu. Při cvičení tak zapojíte spodní část těla a při uchopení madel i horní část těla. Cvičením tak komplexně zapojíte celé tělo. Navíc si lze měnit intenzitu zátěže a můžete si tak například nasimulovat náročné běhání do kopce. Pokud máte problém například s koleny, máme pro vás dobrou zprávu. Elitpcial je velmi šetrný k vašim kloubům, protože nedochází k velkým nárazům a otřesům. Pokud tedy chcete komplexně zhubnou a zároveň byste chtěli něco jako „levnější alternativu“ běžeckého pásu, eliptický trenažér bude pro vás to pravé ořechové.

Využití: vhodné pro celkové snížení váhy, šetrné k vašim kloubům, dobrý poměr cena/výkon

  1. Veslovací trenažér

Veslovací trenažérVeslovací trenažér je často podceňovaný cardio stroj, který je ideální pro kondiční i kardio trénink. Jedním pohybem posilujete horní i dolní polovinu těla, zejména pak zádové svaly. Pokud tak trpíte bolestmi zad, veslovací trenažér si zamilujete. Mnoho uživatelů označuje vesla za „nejzábavnější“ cardio stroj, zkrátka cvičení vás jen tak neomrzí. Pokud chcete trénovat vytrvalost či udržet si skvělou fyzickou kondici a zároveň byste rádi zapojili svalové partie na rukou a nohou, veslovací trenažér bude pro vás skvělým parťákem. 

Využití: vhodné pro kondiční i kardio trénink, zaměřené především na záda a ruce

  1. Vibromasážní stroje

Vibromasážní strojVibromasážní stroje, VibroGym nebo také vibrační plošiny, byly v minulosti nejoblíbenější cardio stroje vůbec. Cvičení je zaměřeno prakticky na celé tělo, jelikož na stroji provádíte běžné cviky, jako na fitness podložce (kliky, dřepy, výpady aj.). Hlavní kouzlo tkví v samotném vibrování, které prochází do hlubších vrstev stavlů. To způsobuje až 3x větší efekt, ať už to při spalování nebo rýsování. Pokud tak patříte mezi milovníky staré klasiky, ale chtěli byste efekt z cvičení znásobit, vibromasážní stroj bude pro vás ideální.

Využití: vhodné pro celkové snížení váhy, provádění klasických cviků

  1. Stepper

StepperStepper patří mezi nejjednodušší cardio stroje, s kterým se můžete setkat. Jednoduchý pohyb na bázi „šlapání“ je zaměřen především na nohy a hýždě. Proto je ideální pro tvarování zadečku. Výhodou je také velikost, díky čemuž stepper snadno uschováte například pod postel nebo do skříně.

Využití: vhodné pro zpevnění hýždi a nohou, minimální rozměry

Stále nemáte jasno?

Pokud jste došli až sem a stále si nejste jisti výběrem, zkuste zohlednit i další faktory, jako je prostor nebo cena. Pokud chcete například celkově zhubnout, ale je pro vás běžecký pás cenově nedostupný nebo nemáte dostatek místa, nebojte se zvolit eliptický trenažér. Pokud vám nejde o hubnutí, ale spíše o fyzičku, vyberte cyklotrenažér nebo veslo. Mimo zmiňované vlastnosti jsou všechny stoje skvělým pomocníkem, který bude udržovat vaší fyzickou aktivitu a přispějí k zdravému životnímu stylu. 

Zpět na kategorii