Jaký typ a tvar longboardu je pro vás nejvhodnější?

Longboard patří bezesporu mezi trend v oblasti skateboardingu a osloví každého adrenalinového nadšence, který zbožňuje rychlou jízdu. Na trhu se můžeme setkat s řadou longboardů, které se liší svými vlastnostmi. Jak už název napovídá „long board“ je charakteristický svou dlouhou deskou, která měří okolo jednoho metru. Určitě jste si ale všimli, že ne všechny longboardy mají stejnou desku. Právě tvar rozhoduje, pro jaký typ jízdy se prkno hodí a my vám poradíme, jaký typ, tvar i délku longboardu zvolit.

Typ longboardu:

Než si začnete vybírat longboard, je nutné si uvědomit, kde budete nejčastěji jezdit. Z tohoto důvodu dělíme longboardy podle tvaru na 4 druhy, které se od sebe mírně liší, ale mají vliv na zmiňovaný terén.

  1. Pintail (město)

Rovná deska ve tvaru kapky se stala bezesporu nejoblíbenějším typem longboardu. Pro svou jednoduchou ovladatelnost je vhodný zejména pro začátečníky. Pokud budete navíc trávit čas převážně ve městě, pak je pintail longboard pro vás ideální.

  1. Cruiser (město/park)

Longboardy nazývané cruiser cílí na pokročilejší jezdce, kteří chtějí brázdit ulicemi města, ale zároveň zavítají i do parku či na nějakou U-rampu. Tvarem se více podobají skateboardu, díky čemuž lze provádět většinu triků, co na skateboardu. Vyšší hmotnost a rozměry však vyžadují větší schopnosti a sílu jezdce.

  1. Hybridní (silnice/park)

Charakteristickým rysem hybridních longboardů je montování tracků způsobem drop-thru, tedy trucky jsou montovány ze shora desky. Kolečka jsou blíže u desky a výřezy zabraňuji kontaktu koleček s deskou. Desky tomu lze dosáhnou vyšší stability. Hybridní longboardy bývají i o něco kratší, proto je možné s nimi provádět různé triky při sjezdech, ale i ve skateparcích. Hybridní desky jsou vhodné na downhill, freeride či carving.

  1. Drop-through (kopce, silnice)

Desky s názvem Drop-through jsou jasnou volbou pro milovníky adrenalinu a zkušené jezdce. Stejně jako hybridní longboardy mají montování tracků ze shora. Navíc mají speciální tvarování, kdy je prostředek desky níže než místo uchycení tracků. Díky tomu mají longboardy snížené těžiště, což umožňuje dosáhnout velké přilnavosti ve vysokých rychlostech. Drop-throug longboardy jsou vhodné pro downhill či freeride.

 

Typy longboardů

Velikost desky:

Pokud už víte, kde budete jezdit a vybrali jste si typ desky, pak je důležitá i samotná velikost. Tady však platí jednoduché pravidlo. Čím je deska menší a vyšší, tím je obratnější. Naopak delší a nižší konstrukce jsou rychlejší, hůře ovladatelné a vhodnější spíše pro zkušenější jezdce.

Do města a na pomalejší jízdu doporučujeme longboardy s délkou desky 71 cm a více (28“+). Takto krátké longboardy oceníte při překonávání překážek jako jsou patníky, díry na silnici či jiné nerovnosti a samozřejmě v parcích si na u-rampách.

Pro downhill a Freeride vybírejte spíše delší prkna od 97 cm a více (38“). Pokud budete chtít sjíždět kopce, případně dosáhnout vyšší rychlosti na rovné silnici, jistě oceníte větší délku.

Věděli jste že...Věděli jste že…
Longboardy byly vytvořené za účelem rychlé jízdy po asfaltových silnicích a měli simulovat něco jako „surfingu na souši“? Při jízdě děláte totiž stejný pohyb, jako při surfování na vlnách.

Zpět na kategorii