Jak vybrat kolečkové brusle?

Kolečkové brusle

Co sledovat při nákupu kolečkových bruslí?

In-line bruslení, nebo chcete-li jízda na kolečkových bruslích, se stala sportovním hitem posledních let. Než se rozhodnete k nákupu kolečkových bruslí, je třeba si ujasnit některá kritéria. Kolečkové brusle jsou dokonalým nástrojem k relaxaci a pohybu, ať už to v rekreační či sportovní podobě. Jsou vhodné pro celou řadu aktivit a je pouze na vás, kterou si vyberete. 

Při výběru sledujeme:

 

Jaký typ kolečkových bruslí zvolit? 

Záleží na tom, jestli jste pokročilý a víte, jaký typ bruslí vás nejvíce baví nebo se řadíte mezi začátečníky a ještě nemáte vyhrazený žádný styl. Také je důležité, na jakém povrchu budete nejčastěji jezdit a na základě těchto požadavků vybírat. 

Fitness In-line brusle 
Tyto brusle patří mezi nejrozšířenější kategorii kolečkových bruslí v ČR. Fitness In-line brusle jsou díky celkové konstrukce předurčené pro kondiční či rekreační jízdu. Jsou dobře ovladatelné, mají pohodlnou a dobře větranou botu.

Aggressive In-line brusle
Tyto brusle využívají především vyznavači triků a jsou určené pro překážkové ježdění, jízdu ve skate parcích nebo pro street jízdu. Aggressive brusle jsou dobře ovladatelné a obsahují několik bezpečnostních prvků. Odolají extrémnímu zatížení při různých skocích, grandech či slidech. Většina nabízených aggressive bruslí je UFS kompatibilní, což umožňuje kupovat díly i od jiných výrobců.

Rychlostní (závodní) kolečkové In-line brusle 
Sportovní výkonnostní kolečkové brusle jsou určené pro závody a intenzivní trénink. Jsou konstruovány na časté ježdění a vyšší zátěž. Rychlostní In-line brusle mají mnohdy prodloužený rám, který obsahuje až pět koleček a je připevněn na botě s nízkým kotníkem. Hodí se především pro zkušené bruslaře a profesionály.

Slalomové In-line brusle
Tyto brusle jsou většinou vybaveny menšími kolečky blízko u sebe a jsou ideální pro všestrannou slalomovou jízdu mezi překážkami. Slalomové In-line brusle jsou určené spíše pro mírně pokročilé a pokročilé bruslaře, kteří budou jezdit spíše po kvalitnějším povrchu.

Dětské kolečkové brusle
Velkou výhodou u některých druhů dětských bruslí je nastavitelná velikost (tzn. Posuvnou špičku, případně patu), která umožňuje komfort a pohodlí začínajícího malého bruslaře či bruslařky. Důležité je také zvážit intenzitu a způsob ježdění a podle toho zvažovat další důležité prvky jako jsou použité materiály pro výrobu boty (plast, textil), rám (hliník, kov, plast), typ ložisek a velikost koleček.

Velikost a tvrdost koleček hraje důležitou roli

Kolečka jsou jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje výkonnost brusle. Velikost koleček se udává v mm na boční straně kolečka, např. 80/20, kde větší údaj označuje průměr a menší tloušťku. Velká kolečka jsou rychlejší a vhodná i na méně kvalitní povrch. Naopak menší kolečka jsou pomalejší, určené spíše pro kvalitnější povrchy, avšak lépe ovladatelné. 

Tabulka velikosti koleček a určení

Rychlost koleček Velikost koleček Pokročilost fitness bruslení
Pomalejší 76 - 80 mm Pomalejší kolečka jsou vhodná spíše pro začínající bruslaře, kteří se učí držet stabilitu a nepotřebují vysokou rychlost.
Středně rychlé 81 - 84 mm Středně rychlá kolečka jsou určená téměř pro všechny typy uživatelů různých zkušeností (univerzální).
Rychlé 85 mm a více Kolečka od 90 mm jsou velmi rychlá, vhodná pro zkušené bruslaře (jedná se o rychlostní kolečkové brusle).
Dětské 60 - 70 mm Pro větší bezpečnost dětí jsou vhodná menší kolečka, která nejsou tak rychlá a děti se učí spíše stabilitu a techniku jízdy. 

Pro jízdu na U-rampách a ve skateparcích jsou vhodná menší kolečka (55 – 62 mm) kvůli lepší ovladatelnosti při freestylu.

Durometer je přístroj pro měření relativní tvrdosti, která se často zjišťuje u výrobků z gumy a plastu. Tvrdost má několik škál, přičemž škála označená písmenem "A" (od toho je odvozeno například označení 78A) je používána právě pro kolečka. Číslo před písmenem "A" je vždy z intervalu od 0 do 100, kde 0 značí minimální tvrdost a 100 naopak velmi tvrdý plast. Jakou tvrdost koleček zvolit není tak jednoznačné a obecně nám napoví následující jednoduchá tabulka: 

Tabulka tvrdostí koleček

72A, 78A, 82A, 85A
Průměrná životnost ----------- Nejdelší životnost
Vysoká ovladatelnost ----------- Průměrná ovladatelnost
Vysoká odrazivost ----------- Průměrná odrazivost
Nízká váha těla ----------- Vysoká váha těla
Hladká jízda ----------- Drsná jízda

Tabulka tvrdosti koleček a určení

Tvrdost Označení Pokročilost fitness bruslení
Méně tvrdá 80A a méně Měkká kolečka jsou vhodná pro jízdu v méně kvalitnějším terénu, lépe  absorbují nárazy.
Středně tvrdá 80A - 90A Ideální tvrdost, pro jízdu v běžných terénech, jako jsou silnice či stezky pro bruslaře (fitness brusle).
Tvrdá 90A a více Tvrdá kolečka jsou vhodná pro rychlejší jízdu (rychlostní, závodní). 

Pro jízdu na U-rampách a ve skateparcích jsou vhodná tvrdá kolečka, kvůli životnosti a většímu opotřebovávání.

Inline brusle

Jaký typ a velikost boty zvoli?

Úkolem boty je zajistit maximální stabilitu nohy a kotníku. Bota má obvykle dvě částí – skořepinu (obklopuje chodidlo) a oporu (obklopuje kotník). Nejčastěji jde o plast, který je různě vyztužen a také odvětrávaný pro vysoký komfort nohou během jízdy.

Velikostní tabulka, která vám pomůže při výběru správně velikosti.

US UK EUR Délka v mm
5 4 36,5 230
5,5 4,5 37 235
6 5 38 240
6,5 5,5 38,5 245
7 6 39 250
7,5 6,5 40 255
8 7 40,5 260
8,5 7,5 41 265
9 8 42 270
9,5 8,5 42,5 275
10 9 43 280
10,5 9,5 44 285
11 10 44,5 290
11,5 10,5 45 295
12 11 45,5 300
12,5 11,5 46 305
13 12 47 310
13,5 12,5 47,5 315
14 13 48 320
14,5 13,5 48,5 325
15 14 49 330

Co nepřehlédnout? 

Rám je další kritérium, z něhož můžete odvodit styl jízdy. Delší rám je vhodný v případě vytrvalostních jízd, kratší rám umožňuje snazší ovladatelnost. Kvalitu rámu lze určit podle materiálů, ze kterého je rám vyroben a to buď hlinkový nebo plastový. Všeobecně jsou hliníkové rámy mnohem pevnější a kvalitnější než platové a odolají i větším nárazům. 

Ložiska ovlivňují jak rychlost, tak kvalitu jízdy. Většina ložisek na trhu nese označení ABEC, následované lichým číslem od 1 do 9 (tedy ABEC-1, ABEC-2, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7 a ABEC-9). Toto označení informuje o tom, s jakou přesností byla ložiska vyrobena. Čím vyšší je číslo, čím jsou díly ložiska přesněji vyrobeny (s menší odchylkou). 

Upevnění rámu k botě je další z věcí, na které je nutná brát zřetel. U dražších modelů se používá spojení pomocí šroubů, což je výhodné při čištění. U levnějších bruslí je nůž ukotven pomocí nýtů a u těch nejlevnějších typů je rám přilepený nebo rvou vylisovaný jako součást boty.

Nezapomeňte na povinné vybavení a doplňky

Ani my nezapomínáme na bezpečnost a širokou škálu kolečkových bruslí doplňujeme o bezpečnostní chrániče a ochranné in-line přilby. Také se můžete vybavit in-line oblečením. V neposlední řadě nabízíme různé příslušenství, ať už se jedná o ložiska, brzdy, světla či jiné vybavení.

 

Zpět na kategorii