Jak připravit kolo na první jarní výlet s rodinou?

Začátek jara se nezadržitelně blíží a s ním přichází i čas vyměnit trenažér v obýváku za skutečné kolo. Dávejte však pozor, aby bylo kolo na sezónu důkladně připravené.

Čistota na prvním místě

Pamatujte, že čistota kola prodlužuje živnost dílů. Pro lepší manipulaci s kostrou kola doporučujeme odmontovat obě kola a následně i řetěz. Kolo umývejte pouze vodou a vhodným čistícím prostředkem. Na těžko přístupná místa použijte malý kartáček.

Dobrý stav je zárukou bezpečnosti

Nezáleží na tom, zda jezdíte na silničním nebo horském kole. Základní věci, kterým byste se měli při údržbě věnovat, jsou společné.

  • Kola – Na začátek zkontrolujte, v jakém stavu jsou pláště. Zkontrolujte, aby nebyli děravé, popraskané nebo příliš opotřebované. Jestliže jsou v pořádku, dofoukněte duši a nějaký čas počkejte, zda se vzduch neupustí. V případě, že vzduch uchází, duši zalepte nebo vyměňte za novou. Nezapomeňte také zkontrolovat i to, zda nemáte na kolech známkou „osmičku“, teda zda se točí kolo rovno.
  • Brzdy – Při brzdách si všímejte v prvním řadě toho, zda jejich obložení správně doléhá. Pokud ne, dotáhněte je a pokud by to nepomohlo, vyměňte je za nové. Pozornost věnujte i brzdovým lankám a bowdenům, kterými lanka vedou.
  • Řetěz – Pokud je řetěz čistý, namaže jej speciálním olejem. Místo oleje ve spreji použijte raději ten s kapátkem, na každý váleček aplikujte jednu kapku. Přebytečný olej jemně otřete.

Kupujete nové jízdní kolo? U nás si vyberete!

V inSPORTline se věnujeme i prodejem jízdních kol. Proto vám rádi pomůžeme a poradíme s výběrem. Vybírat můžete z široké nabídky jízdních kol, od horských, před trekingová kola, dětská kola až po elektrokola. Pro jednodušší výběr si můžete přečíst i našeho průvodce, jak zvolit správnou velikost a typ kola. Následně už stačí vybrat trasu na první jarní výjezd.

Zpět na kategorii