Hit letošních Vánoc? Telefony ani tablety to nejsou. Představujeme elektroboard!

Pokud zavzpomínáme na loňské Vánoce, hitem byly především tablety nebo chytré telefony, a téměř každá druhá domácnost našla pod stromečkem jeden z těchto dárků. Doba však pokročila a s ní i moderní technologie, o které slýcháváme čím dál častěji. Letošním Vánoce tak ovládnou létající drony, virtuální reality, chytrá zařízení ovládané smartphonem, ale jedním z hitů bude také elektroboard! Ještě jsem o něm neslyšeli? Možná slyšeli, ale ani o tom nevíte.  

Co je to elektroboard?

V krátkosti bychom elektroboard mohli popsat jako efektivní, ekologický, praktický a zábavný dopravní prostředek, určený pro jízdu po silnicích i v mírném terénu. Možná jednou i doprava budoucnosti, jelikož tato hračička má velký potenciál. Elektronická dvoukolová vozítka nesou mnoho názvů, jako je kolonožka, hoverboard nebo mini segway. Mnohdy se používají také termíny gyroboard či gyrowheel, které však označují kdeco obsahující gyroskop a kolo. Využití elektroboardů je široké, ovládání je jednoduché, a proto není divu, že se staly tolik oblíbené.

Na jakém principu funguje?

Základní princip tvoří elektromotor, baterie, soustava gyroskopů a nějaká ta elektronika. Ovládání je založeno na balancování vlastním tělem a přenášení váhy. Inteligentní mikročipy ve spolupráci s gyroskopy dokážou rozpoznat polohu jezdce a tím tak umožňují otáčet se na místě, rozjet kupředu nebo couvat. Možná se zdá, že jízda na elektroboardu bude složitá, ale opak je pravdou. 

Věděli jste že...
Člověk, který nemá s jízdou na elektronických dvoukolkách žádné zkušenosti, se naučí jezdit na elektroboardu během 1-2 hodin?

Průměrná dojezdová vzdálenost se pohybuje okolo 20–25 km, maximální okolo 40 km. Maximální vyvinutá rychlost se liší podle konkrétního typu. Dětské elektroboardy mají pro vyšší bezpečnost většinou rychlost omezenou na 6-12 km/h, u verze pro dospělé pak lze vyvinout rychlost 12-20 km/h.

K čemu slouží?

Elektroboard slouží zejména jako moderní dopravní prostředek, díky kterému se snadno a rychle dostanete tam, kam potřebujete. Ideální je pro cestování do školy či práce. Samozřejmostí je také možnost využití na cyklostezkách, cestách pro bruslaře, nebo jen tak pro zábavu při různých výletech. Elektroboard zvládne jak rovný, tak mírný terén, proto je využití všestranné.

Zpět na kategorii