Jak správně jezdit na koloběžce?

Jízda na koloběžce se zdá být na první pohled jednoduchá a přirozená. Ovšem i zde platí, čím lepší technika jízdy, tím lze dosáhnout efektivnější jízdy. Zároveň šetříte energii a můžete dosáhnout lepšího výkonu. 

Postoj a odraz: 

Všechno začíná od správného postoje, který by měl být přirozený a především uvolněný. Nohu pokládejte vždy na stupátko celým chodidlem, řídítka nesvírejte křečovitě, ani se příliš neopírejte o ruce, zkrátka, udělejte si pohodlí.

Pohyb na koloběžce obstarává tzv. „odrazová noha“, tedy ta, na které nestojíte. Jak moc se nohou odrážet? Zde se názory často rozcházejí. Většina odborníků doporučuje, napřáhnout nohu zhruba úroveň osy předního kola. Při odrazu byste se měli dotýkat přední části chodidla a pohyb by měl být pružný, volnější a bez napětí v loktech. 

Tip: Jízda do kopce je náročnější, proto doporučujeme menší a častější odrazy. Díky tomu udržíte stálou rychlost a snížíte svou námahu.

Po odrazu se nebojte vydržet déle v „holubičce“, tedy s nataženou odrazovou nohou směrem dozadu. Právě tehdy máte nejmenší čelní odpor, a tudíž jedete nejsnadněji.

Střídání nohou: 

Ať už používáte jakoukoli techniku odrazu, je jasné, že se nohy po čase unaví. Abyste tomu předešli, je nutné odrazové nohy střídat. To lze udělat „přeskokem“, nebo tzn. „vytočením“. Rozdíl mezi těmito technikami je v kontaktu nohou se stupákem. Jak už název napovídá, při „přeskoku“ se nohy vymění během skoku (mimo stupátko), zatímco při „vytočení“ se vystřídají na stupátku.  

Brždění: 

Na začátek je nutné zmínit, že se u koloběžek setkáváme s dvěma základními typy brzd – nášlapné a čelisťové (případně kotoučové). V obou případech jsou však pravidla brždění téměř stejné. Při brždění je důležité snížit těžiště, aby došlo k zvýšení pasivního odporu. Vyššího efektu dosáhnete mírným vychýlením těžiště směrem dozadu. Takový postoj vede k nejefektivnějšímu využití brzd, ať už se jedná o nášlapnou nebo páčkovou. Zároveň tak zabráníte i případnému převrhnutí v případě brždění přední brzdou. 

Zpět na kategorii